Zeg je feest, dan zeg je automatisch muziek. Dat hoort er gewoon bij, maar huur je een band of DJ?
Waarom goede muziek belangrijk is
Laten we voorop stellen dat er van beiden genoeg goede en slechte keuzes zijn. Je kunt altijd beter een goede band hebben dan een slechte DJ en omgekeerd. Daarnaast zal de keuze ook afhankelijk zijn van jullie budget en persoonlijke voorkeuren. We kunnen in ieder geval alvast één advies geven: van het hele budget is de muziek niet een punt om op te bezuinigen. Als het een dansfeest betreft kan de muziek het feest maken of breken.
Vijf jaren later is niemand meer bezig met de bijzondere bordeaux rode kleur die de luxe servetjes hadden bij het diner maar weet iedereen nog wel hoe oom Henk de limbo deed (of juist niet). Dit geldt voor een trouwfeest maar ook voor een personeels- of bedrijfsfeest en andere partijen. Laten we eerst eens kijken naar wat je mag verwachten van een DJ en waar op moet worden gelet bij het kiezen.
Soorten DJ’s
- Verschillen qua ervaring en kennis:
- Plaatjesdraaier (hobbyist): In de meest simpele vorm is een DJ iemand die bestaande liedjes afdraait van begin tot eind. Dit type DJ is ook het goedkoopst, maar laten we eerlijk zijn: Ome Jan zou dit ook kunnen doen en die doet het voor 10 biertjes of zelfs gratis.
- Serieuze amateur DJ: Dit type DJ heeft halverwege het lied de volgende track (lees: lied) al klaar staan en zorgt dat de liedjes vloeiend naar elkaar over lopen. De liedjes worden niet altijd van begin tot eind afgespeeld maar worden ook wel eens ingekort.
- Semi-professionele en professionele DJ’s: Naast het bovenstaande speelt dit soort DJ ook met speciale effecten, variaties qua tempo en worden liedjes ook actief gemixt. Met mixen bedoelen we dat er soms 2 verschillende nummers tegelijk gedraaid worden terwijl het als 1 lied klinkt (mashup).
- Covers vs. eigen werk:
- Een Cover DJ werkt met bestaande nummers (covers) van andere bands / artiesten. Dit soort DJ wordt het meest gekozen voor bruiloften en personeelsfeesten omdat ze “het feest der herkenning” brengen met de nummers die het publiek kent en graag wilt horen.
- Een DJ met eigen werk maakt zijn eigen beats en muziek (vaak grotendeels instrumentaal) en af en toe ook remixes van pop-nummers. Denk hierbij aan DJ’s als “Afrojack” en “Chuckie”. Ga in dit geval voor goede DJ’s met een stijl die jullie aanstaat, bekendheid is vaak een pre (dat wil zeggen dat ze bekend staan om het publiek te kunnen vermaken). In dit geval ga je voor de eigen en unieke sound van een DJ. Hoe bekender de DJ, hoe beter maar ook hoe groter het prijskaartje.
- Discjockey vs. Drive in show:
- Discjockey: Een discjockey neemt zijn normaal eigen muziek mee en prikt dan in op de al aanwezige geluidsinstallatie van de zaal of band en verwacht soms ook dat er al een draaitafel aanwezig is; het is niet vanzelfsprekend dat de discjockey zelf een draaitafel en geluidsinstallatie mee neemt omdat het vaak wordt verwacht dat het al aanwezig is. Bespreek deze dingen dus duidelijk van te voren.
- Drive-in-show: Zoals de naam al doet vermoeden krijg je hierbij een complete show met alle noodzakelijke apparatuur. Deze show is normaal ook tegen meerprijs uit te breiden met effectbelichting, speciale effecten (zoals confetti gun, rookmachine) en gastmuzikanten (bijv. percussionist of saxofonist). Kortom: al het technische wordt geregeld en voor een complete show waarbij meerdere zintuigen geprikkeld worden.
Redenen om voor DJ te kiezen in plaats van band
- Meer mogelijkheden qua verzoeknummers: hoeveel nummers een band ook kent, een DJ (met internetverbinding) kan eigenlijk ieder verzoeknummer wel draaien. Mocht het een feest zijn waarbij het juist de bedoeling is dat iedereen verzoekjes aanvraagt dan is dit een betere keuze dan een band. Al zijn er tegenwoordig wel een aantal speciale live acts zoals “Crazy piano’s” waarbij een enorm repertoire juist voorop staat.
- Budget: Een redelijke cover DJ is meestal goedkoper dan een slechte band.
Redenen om voor een band te kiezen in plaats van DJ
- Live-beleving: de muziek wordt live gecreëerd en je beleeft hoe alle losse instrumenten samen komen en tot één harmonie. Maak mee hoe de gitarist zich inleeft in die heerlijke gitaarsolo.
- Uitstraling: een goede live band bestaat uit muzikanten die volop genieten van wat ze doen. Zulke dansende bandleden op een podium zijn altijd leuk om naar te kijken en aanstekelijk qua sfeer.
- Eigen sound: ook al speelt een live band een cover, het zal altijd eigens klinken. Bekende muziek maar toch weer net een andere sound dan wanneer je het zelf vanuit je Cd-speler zou afdraaien.
- Entertainment: goede leadzangers zijn ook entertainers die het publiek erbij betrekken en opzwepen (soms komen DJ’s ook met MC’s om deze functie te vervullen).
Tips bij het kiezen
Zoals we in het begin van dit artikel al schreven: welke van de twee je ook kiest, kies er eentje die goed is! Dit houdt in dat ze genoeg ervaring en technische kennis hebben, de stemming en wensen van publiek kunnen aanvoelen en daarop kunnen inspelen. Hier zijn wat algemene tips om de kwaliteit vooraf te pijlen en de kansen op een goede match te vergroten:
- Ga vooraf naar een optreden kijken of bekijk recente video’s van live optredens om een beeld te krijgen van hoe de band / DJ speelt. Let hierop ook op uitstraling en hoe het publiek reageert.
- Bekijk ook de referenties en reacties van eerdere klanten.
- Bedenk vooraf wat voor muzikale genres jullie willen horen en check of dat ook hun specialiteiten zijn.
- Neem ook mee wat het publiek (jullie gasten) graag horen en dat het daar ook op aansluit.
Dus kortom: de juiste keuze is altijd afhankelijk van de kennis & ervaring van de artiest (band of DJ) en jullie wensen en voorkeuren.
Hulp nodig?
Een goed artiestenbureau heeft al een bepaalde selectie aan artiesten en DJ’s gemaakt gelet op kwaliteit. Het risico om een ‘slechte’ band of DJ te boeken is dan een stuk kleiner. Er kan dan meer geconcentreerd worden op jullie persoonlijke wensen en voorkeuren.
Een goed bureau denkt mee op basis van jullie wensen en geeft aanbevelingen en adviezen. Daarbij hoort ook het aangeven wanneer een bepaalde keuze juist niet zou matchen. Je betaalt daarbij in de regel niet meer dan bij de artiest direct te boeken, de marge van het bureau wordt namelijk door de artiest betaald.
Zorg wel dat het bureau dat je benadert ook thuis is in de muziekstijlen die je wilt horen. Wij van SoundFlex entertainment zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in entertainment met Tropische invloeden (Latijns-Amerikaans / Caribisch). Wij vinden het belangrijk om de juiste artiest aan de juiste klant te koppelen en de precieze invulling tot in de details te regelen.

Reacties