Wat kost de trouwceremonie en de huwelijksvoltrekking?
Trouw ceremonie op het strand
Trouw ceremonie op het strand

De vraag is gesteld en het antwoord was een volmondige “JA!”. En nu de tweede vraag: wat kost het eigenlijk? Hier is alvast het korte antwoord: Trouwen kan al zo simpel en goedkoop (bijna gratis), je betaalt vooral voor keuzevrijheid en gewenste extra’s. Hier volgt alvast een ruwe schets van de kosten die erbij komen kijken met natuurlijk ook een aantal tips om op bepaalde punten te besparen.

Overzicht kosten huwelijksceremonie

De kosten hiervan hangen af van “Hoe, waar, wanneer en door wie” dit gebeurt. Het is verplicht om in ondertrouw te gaan bij de gemeente waar jij of je partner woont. De volgende stap is het kiezen van een trouw locatie waar de daadwerkelijke huwelijksvoltrekking plaats zal vinden. Hiervoor zijn er een aantal mogelijkheden:

1. Trouwen in het stadhuis van één van jullie woonplaatsen.
2. In een andere gemeente trouwen.
3. Trouwen in een andere officiële trouw locatie (zoals aangewezen door de gemeente).
4. Je eigen trouw locatie kiezen (en dit tijdelijk te laten registreren als officiële trouw locatie).

Let op: het is belangrijk om jullie keuze van trouw locatie vóór het in ondertrouw gaan door te geven aan de Ambtenaar van de Burgerlijke stand. Sommige gemeenten stellen bepaalde beperkingen aan de te kiezen locatie. Er zitten vaak ook extra kosten verbonden aan mogelijkheden buiten jullie woonplaatsen. Belangrijk is dus om eerst bij jullie gemeentes te informeren naar de mogelijkheden en kosten.

Door wie wordt de huwelijksceremonie voltrokken?

Bij de huwelijksceremonie wordt jullie huwelijk normaliter voltrokken door een ambtenaar, dit is het gedeelte waar jullie elkaar het ja-woord geven en jullie partnerschap juridisch wordt vastgelegd.

Of doet BABS het?

Nee, we hebben het niet over die dame van 3 deuren verder. BABS staat voor “Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand”. En wie de BABS wordt kunnen jullie zelf kiezen! (ma, pa, vriendin, BN’er of bijv. die buurvrouw) De gekozen BABS krijgt eenmalig voor 24 uur lang van de gemeente de bevoegdheid om een huwelijk te voltrekken. Er zitten nog wel een aantal voorwaarden en kosten aan verbonden (de kosten verschillen per gemeente). Regel de aanvraag voor de BABS in ieder geval minimaal 6 weken van te voren. En ja, er is ook een officiële ambtenaar aanwezig als soort van chaperonne om de rechtsgeldigheid van het huwelijk te garanderen.

Waar: bij het Stadhuis / burgerlijke stand?

Om het huwelijk te laten voltrekken door een ambtenaar kan er een afspraak worden gemaakt bij het stadhuis van jullie woongemeente. De precieze kosten hiervan verschillen per gemeente en kunnen oplopen tot bedragen van € 940,00. Al is dit een punt waar vrij makkelijk geld op te besparen valt. De kosten zijn namelijk afhankelijk van welke dag en welk tijdstip jullie hiervoor reserveren (kijk op de website van de gemeente naar de kosten voor verschillende dagen en tijden). Iedere gemeente biedt vaak ook 1 specifieke dag en tijd in de week om gratis te trouwen. Hou er rekening mee dat deze gratis afspraken soms al 7 tot 9 maanden vooraf volgeboekt zijn, de gouden tip is hier dus om ruim van te voren je afspraak tot huwelijksvoltrekking in het stadhuis vast te leggen. Het is vaak ook mogelijk om een bepaalde voorkeur uit te spreken voor één van de ambtenaren van de gemeente om het huwelijk te voltrekken (te kiezen uit foto’s en/of profielen op de website van de gemeente).

  • Kosten = bijna gratis tot € 940,00+
  • Eventuele meerkosten: kosten notaris (als jullie niet onder gemeenschap van goederen willen trouwen), trouwboekje.

Waar: in de kerk trouwen?

Mochten jullie daarnaast ook in de kerk willen trouwen dan mag dat wettelijk gezien pas na de officiële huwelijksvoltrekking door de ambtenaar van burgerlijke stand. De kosten hiervan verschillen per kerk maar je betaalt meestal voor de diensten van de pastoor/dominee/voorganger en de huur van de kerk. Ga je naar de kerk van de kerkgemeenschap waarvan je zelf deel uitmaakt dan wordt deze soms ‘gratis’ of tegen vrijwillige vergoeding aangeboden. Informeer hiervoor bij jullie kerk naar de mogelijkheden.

Zie dit artikel voor meer informatie over trouwen in de kerk.

Ceremonie huwelijk in kerk

 

 

Over Auteur

client-photo-1
maarten

Reacties

17-07-2019
Volgend jaar ben ik ook van plan om te trouwen met mijn man. We zijn druk bezig met het voorbereiden en regelen. Met name de locatie, dit nog niet zo eenvoudig! Ook handig dat hier een opsomming van de kosten gegeven worden.
Marie de Jonge
18-04-2019
Leuk om hier te lezen over de kosten van een bruiloft. Ik zou zelf ook graag willen trouwen in de toekomst. Ik ga daarnaast ook onthouden om een keuze voor een locatie te maken voordat ik in ondertrouw ga.

Geef een reactie