Onzeker of je feest door kan gaan door het Corona virus? Wij geven deze tips
Gezellig zonder mensen ivm Corona

1,5 meter afstand, winkelwagen verplicht. We zijn het allemaal al tegen gekomen de afgelopen weken. Qua entertainmentgebied zijn alle zomerfestivals en vele andere evenementen en feesten al geannuleerd. Vanwege de toename aan besmettingen zijn de COVID-19 onlangs weer aangescherpt. Maar wat betekent dat voor jou aankomende feest / evenement, kan het doorgaan en hoe zou dit er dan uit zien?

Laatste update: 13 oktober 2020

Wat zijn de huidige regels?

Tijdelijke aanscherping 29 september 2020 t/m dinsdag 20 oktober 2020

Omdat de besmettingen oplopen en een deel van de bevolking de huidige regels niet naleeft heeft het kabinet de regels tijdelijk aangescherpt. Daarnaast gelden er in bepaalde regio’s nog extra aanpassingen op lokaal niveau, die worden hier niet besproken (kijk daarvoor op de website van de gemeente in kwestie). Deze aanpassingen gelden vooralsnog van dinsdag 29 september 2020 t/m dinsdag 20 oktober 2020 en zijn op 13 oktober 2020 aangescherpt:

 1. Thuis mogen maximaal 3 gasten worden ontvangen, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee bij dit maximum.
 2. Buitenshuis mag er met een groep van maximaal 4 personen worden afgesproken voor bijvoorbeeld bioscoop of restaurant bezoeken. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 3. In de buitenlucht mogen maximaal 40 mensen op 1 plek samen zijn. Kinderen tellen hierin ook mee (eventueel personeel ook niet).
 4. In binnenruimtes waarbij iedereen een vaste zitplaats heeft mogen maximaal 30 mensen tegelijk aanwezig zijn. Kinderen tellen hierin mee. Hieronder vallen ook de horeca en feestlocaties. Hier gelden ook een aantal uitzonderingen op.
 5. Per 14 oktober 2020 is vrijwel alle horeca tot nader bericht gesloten..
 6. Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven vooralsnog gesloten.

Regels na afloop van de aanscherping

Als de besmettingen blijven toenemen en de coronaregels niet nageleefd worden, dan kan het kabinet besluiten om de aangescherpte regels aan te houden, nog verder aan te scherpen of in het ergste geval over te gaan tot een lockdown.

Hieronder volgen de regels die na afloop van de aanscherping als de besmettingen afnemen weer van kracht zouden zijn:

 1. De algemene regels die altijd van toepassing zijn:
  1. Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot personen van 18 jaar en ouder.
  2. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden. Leden van 1 huishouden (die samen in 1 huis wonen) en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
   1. Let op: Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen niet één huishouden.
  3. Mensen die gezondheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts hebben mogen niet deelnemen aan samenkomsten en feestjes. Hiervoor moet bij binnenkomst een gezondheidscheck plaatsvinden om te kijken of gasten klachtenvrij zijn.
 2. Regels voor feestjes en samenkomsten thuis:
  1. De algemene regels
  2. Maximaal 6 gasten (kinderen t/m 12 jaar en mensen uit eigen huishouden niet meegerekend).
 3. Regels voor horecagelegenheden (ook trouwlocaties):
  1. De algemene regels.
  2. Registratieplicht van de gasten.
  3. Hoeveel mensen er op uw bruiloft aanwezig mogen zijn hangt af van de aanwezige ruimte bij de trouwlocatie en of er vooraf gereserveerd is:
   1. Zonder reservering: maximaal 100 mensen binnen en 250 mensen buiten. Dit is exclusief personeel.
   2. Met reservering: Het maximale aantal aanwezigen hangt af van de locatie, want er moet voldoende ruimte zijn om 1,5 meter afstand te houden.
  4. Iedereen moet een vaste zitplaats hebben, er mag daarbij niet van plaats gewisseld worden.
  5. Er mag niet gedanst worden.
  6. Wat verder niet mag: juichen en meezingen door publiek, polonaises.
 4. Regels voor feesten in de buitenlucht (geen horeca):
  1. De algemene regels.
  2. Samen dansen is toegestaan voor:
   1. Mensen uit hetzelfde huishouden.
   2. Mensen t/m 17 jaar.
   3. Overige gasten (maar dan wel met 1,5 meter afstand).
 5. Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven vooralsnog gesloten.
 6. Het verbod op meld- en vergunningplichtige evenementen is opgeheven.
 7. Per regio kunnen aanvullende regels gelden, kijk hiervoor op de website van de gemeente in kwestie.

Bron = Rijksoverheid

Samengevat (let op: tijdelijke aanscherping van dinsdag 29 september 2020 t/m dinsdag 20 oktober 2020 is hier niet in meegenomen, zie hierboven).

Thuis Horeca (binnen) Horeca (buiten) Buitenlucht
Gezondheidscheck ja ja ja ja
Max. aantal gasten 6 (kinderen t/m 12 jaar niet meegerekend) – zonder reservering: 100p excl. Personeel
– met reservering: geen maximum
– zonder reservering: 250p excl. Personeel
– met reservering: geen maximum
geen maximum
Vaste zitplaats nee ja ja nee
Dansen toegestaan ja nee nee ja

 

Wat wordt er anders aan mijn feest?

 1. Optredens zijn mogelijk in alle gevallen.
 2. Alleen bij feesten thuis en in de buitenlucht mag er gedanst worden. Bij feesten in horeca (zowel binnen als buiten) mag er niet gedanst worden en heeft iedereen een vaste zitplaats.
 3. Een feestlocatie moet ook voldoende ruimte kunnen bieden om de afstand van 1,5 meter tussen groepen van verschillende huishoudens (die samen onder 1 dak wonen) aan te kunnen houden.
 4. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen wel bij elkaar aan tafel zitten.
 5. Een tip: zorg binnen voor goede ventilatie met frisse buitenlucht. Bepaalde bronnen geven aan dat dit zelfs meer verschil kan maken dan 1,5 meter afstand. Zie ook dit artikel van het Algemeen Dagblad over Corona en het belang van ventilatie.

Wanneer is het voorbij?

Dat is moeilijk te voorspellen, niemand kan namelijk met 100% zekerheid een datum prikken en zeggen “Ok, dan is het voorbij”. Dit is wat wij wel weten:

 1. Een vaccin tegen Corona is volgens onderzoekers op zijn vroegst over enkele maanden tot ergens in 2021 gereed om massaal in de omloop te brengen.
 2. Wij zouden adviseren om grote feesten pas te plannen vanaf juni 2021.
 3. China loopt 3 maanden op ons voor qua Corona-virus, dit geeft een beeld wat ons iedere keer de komende maanden ongeveer te wachten staat.

Moet ik mijn feest alvast afzeggen of verplaatsen?

 1. Informeer alvast bij de leveranciers en locaties naar de mogelijkheden die zij bieden om de boeking te verzetten in verband met de huidige situatie. Zitten hier bepaalde voorwaarden en kosten aan verbonden? Je kan afspreken dat de nieuwe datum nog nader te bepalen is aan de hand van de ontwikkelingen. Het nadeel daarbij is dat de meeste data op dat moment al bezet kunnen zijn omdat alles nu opschuift. Overweeg dan om (indien mogelijk onder voorbehoud of door middel van een optie) de datum verzetten naar een jaar later. Het voorbehoud zou dan zijn dat er geen grote gezondheidsrisico’s meer hangen aan het feest.
 2. Plan een bepaalde beslisdatum in op basis van de reacties op punt 1. Als de leveranciers tot 2 maanden vooraf aan het feest kosteloos af kunnen worden gezegd, plan dat dan als deadline.
 3. Hou het laatste nieuws omtrent het Corona virus goed in de gaten. De live-blogs van nieuws websites worden constant bijgewerkt met de nieuwste informatie.
 4. Bij boekingen die niet door kunnen gaan vanwege de op dat moment geldende Corona regels bieden wij van SoundFlex entertainment in ieder geval onze klanten de mogelijkheid om deze zonder bijkomende kosten te verzetten naar een andere datum.

Corona regels per 14 okt 2020

 

Over Auteur

client-photo-1
soundflex

Reacties

Geef een reactie