Openingsdans bruiloft – jullie ultieme gids
openingsdans bruiloft

De openingsdans is altijd bijzonder (en een beetje spannend). Het is immers de allereerst keer dat jullie als getrouwde partners tegenover familie en vrienden de dansvloer betreden. Maar wat zijn de eigenlijk de mogelijkheden hiervoor en welk lied moet je kiezen? Wij hebben alvast de leukste en meest gekozen methodes en liedjes voor je verzameld:

Mogelijkheden en ideeën openingsdans

 1. De simpele openingsdans (freestyle): Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn! Jullie kiezen vooraf een nummer uit dat de band ingestudeerd heeft voor de gelegenheid (of DJ op z’n playlist heeft geplaatst) en openen samen de avond al dansend op dat nummer. Het kan 1 heel lied zijn maar ook een muziek mix van meerdere nummers. En daarna kan het feest beginnen!
 2. Freestyle met gezelschap: Geef het bovenstaande een twist door halverwege het lied de schoonouders erbij te halen waarbij de bruid met haar schoonvader danst en de bruidegom met zijn schoonmoeder (vergeet niet dit ook vooraf door te geven aan de schoonouders).
 3. Freestyle met nog meer gezelschap: Een variatie daarop is om het eerste deel van het lied alleen te dansen en op de helft alle familie en vrienden ook op de dansvloer te laten komen.
 4. Openingsdans bruiloft leren met dansles: Net een stapje verder gaan? Verras iedereen met jullie danskunsten en ga op dansles. Of huur een choreograaf in die speciaal voor jullie een openingsdans op maat (choreografie) bedenkt op het lied naar jullie keuze. De choreograaf kan jullie ook begeleiden in het leren van de pasjes en technieken. Begin hier al 6 maanden vooraf mee om ook echt indruk te kunnen maken. Plus, het is altijd leuk om later terug te zien op foto’s & video’s.
 5. Huur een openingsact erbij: Spectaculaire intro? Leg alles stil in de zaal en maak jullie entree met een brassband. Kom eventueel ook gekleed in show- of traditionele kleding.
 6. Met z’n allen: Een oude bekende, open de openingsdans met z’n allen in de polonaise!
 7. Samen met jullie eigen flashmob: laat (een deel van) het publiek een dans instuderen en laat ze halverwege de openingsdans de dansvloer op komen om hun ding te doen.

Tips voor keuze openingsnummer bruiloft

Ok, we weten nu hoe de dans wordt gedaan. Dan ontbreekt er nog één belangrijk detail: het lied. Hierbij wat tips:

 1. Misschien is er al een bepaald nummer dat een speciale betekenis heeft voor (één van) jullie. Bijvoorbeeld dat ene nummer dat op de radio draaide toen jullie elkaar voor de eerste keer ontmoet hadden.
 2. Let ook op de songteksten van nummers. De liedjes die grotendeels jullie gedachten over en gevoelens voor elkaar beschrijven zijn vaak ook goede keuzes. Soms zijn ze zelfs een verlengde eventuele zelf geschreven huwelijksgeloften.
 3. Brainstorming en visualisatie: wat is jullie beeld van de perfecte openingsdans? Is het een snel en feestelijk of slow en intiem nummer? Wat voor muziekstijl is het (bijv. bachata, ballad, soul)? Is er een bepaalde band / artiest die daarbij past? Mochten jullie de eerste 2 vragen beantwoord hebben dan helpt de online zoekmachine (bijv. Google) altijd graag met het vinden van de artiesten die daarbij horen. En ook met de laatste stap (kijken welke nummers deze artiesten uitgebracht hebben) is Google graag van dienst.
 4. Nog steeds geen idee? Laat jullie dan eens inspireren door de keuzes van degenen die de stap al vóór jullie maakten. De liedjes die in 2016 het vaakst werden gekozen door onze bruidsparen als openingsdans hebben we hieronder neergezet. Wie weet zit jullie nummer daar gewoon al tussen..

Meest gekozen nummers openingsdans bruiloft 2018

Hieronder volgt een lijst van de meest populaire openingsnummers volgens verschillende online charts en onze eigen ervaringen.

 1. Thinking out loud (Ed Sheeran)
 2. All of me (John Legend)
 3. The Way You Look Tonight (Frank Sinatra)
 4. You are the best thing (Ray Lamontagne)
 5. Always and forever (Luther Vandross)
 6. Your Song (Elton John)
 7. All my life (KC & Jojo)
 8. I belong to you (Eros Ramazotti)
 9. You’re Still The One (Shania Twain)
 10. From This Moment On (Shania Twain)

Wat de uiteindelijke keuze als openingsnummer voor de bruiloft ook wordt, het belangrijkste heb je in ieder geval al: de perfecte danspartner!

Eerste dans van het bruidspaar

Over Auteur

client-photo-1
maarten

Reacties

Melinda Garritsen
26-11-2020
Op 28 mei 2016 openden wij onze dansfeest met het fantastische nummer van Ed Sheeran.: Thinking out loud. Halverwege dit nummer, nodigden wij onze gasten uit om ons te vergezellen op de dansvloer. Dit was een onvergetelijke ervaring temeer omdat het feest op een varende partyboot plaatsvond met deze romantische dans en wapperende haren op het bovendek.
Marie de Jonge
18-07-2019
Voor onze bruiloft hebben wij ook eindelijk een mooie zaal gehuurd. Wij vinden het belangrijk dat deze groot genoeg is voor al onze gasten. Ook moet er genoeg ruimte zijn om te dansen. Onze openingsdans zijn wij al druk aan het oefenen!

Geef een reactie